ßßß Cookit - przepis na Bulion wołowy

Bulion wołowy

nazwa

Wykonanie

Bulion jest dość często zastępowany w kuchni przez kostkę rosołową. To duży błąd, ponieważ wykonanie prawdziwego bulionu wołowego, drobiowego czy warzywnego nie jest rzeczą trudną.
Niezbędne produkty:
1-1 , 5 kg kości wołowych
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
2 cebule
400 gr pieczarek
40 gr grzybów suszonych
3 łyżki oliwy
pół główki czosnku
PRZYPRAWY:
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Gotowy bulion można zamrozić, lub na gorąco rozlać do wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Do przygotowania bulionu potrzebujemy około 1-1,5 kg kości wołowych które pieczemy przez około 1h w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Korzystając z okazji, opiekłem sobie 2 golonki. Przepis na: Golnkę w Porterze
Następnie wrzucamy do gara kości, przekrojoną na pół cebulę i pół główki czosnku oraz pora i grzyby suszone.
(Czosnku nie obierałem. Przekroiłem główkę na pół nożem i pociąłem na mniejsze kawałki w poprzek, a następnie dorzuciłem do gara ze skórą)
Doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Kroimy na plasterki włoszczyznę, cebulę i wrzucamy na patelnię.
Przysmażamy przez około 20 minut, aby uzyskać taki efekt:
Następnie dorzucamy do gara z zupą, która powinna już „pykać” na małym ogniu.
Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki.
Po odparowaniu nadmiaru wody i zbrązowieniu wrzucamy je do gara z zupą.
Tak przygotowany wywar, gotujemy przez kilka godzin.
W moim przypadku było to 5-6 godzin gotowania.
Po około 2 wyjąłem z gara golonki i przygotowałem Golonkę w Porterze
Po całym domu rozchodzi się już zapach bulionu, to znak że pora przecedzić go na sicie.
Wyjmujemy kości i obieramy ewentualne drobiny mięsa które samo powinno zostawać nam w dłoni.
Przebieramy odcedzoną zawartość i staramy się wyjąć ziele angielskie i liść laurowy.
Teoretycznie warzywa lądują w koszu, a my delektujemy się gotowym bulionem.
Mnie zrobiło się jednak żal i postanowiłem z ugotowanych warzyw zrobić zupę krem o mocnym mięsnym aromacie.
Przepis na zupę: Krem z Warzyw
Bulion po przecedzeniu wyglądał dostojnie:
Tak przygotowany bulion rozlałem do wyparzonych wcześniej słoików.
Niewielką jego część dodałem do powstałej przypadkiem zupy krem.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://fotogoto.pl/zupy/bulion-wolowy