Wykonanie
Bulion jest dość często zastępowany w kuchni przez
kostkę rosołową. To duży błąd, ponieważ wykonanie prawdziwego
bulionu wołowego, drobiowego czy warzywnego nie jest rzeczą trudną.
Niezbędne produkty:1-1 , 5 kg kości wołowych4
marchewki2
pietruszki1
seler1
por2
cebule400 gr
pieczarek40 gr
grzybów suszonych3 łyżki
oliwypół główki
czosnkuPRZYPRAWY:
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sólGotowy
bulion można zamrozić, lub na gorąco rozlać do wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.Do przygotowania
bulionu potrzebujemy około 1-1,5 kg kości wołowych które pieczemy przez około 1h w piekarniku w temperaturze 200 stopni.Korzystając z okazji, opiekłem sobie 2
golonki. Przepis na:
Golnkę w PorterzeNastępnie wrzucamy do gara kości, przekrojoną na pół
cebulę i pół główki
czosnku oraz
pora i
grzyby suszone.(
Czosnku nie obierałem. Przekroiłem główkę na pół nożem i pociąłem na mniejsze kawałki w poprzek, a następnie dorzuciłem do gara ze skórą)Doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.Kroimy na plasterki
włoszczyznę,
cebulę i wrzucamy na patelnię.
Przysmażamy przez około 20 minut, aby uzyskać taki efekt:
Następnie dorzucamy do gara z zupą, która powinna już „pykać” na małym ogniu.Na tej samej patelni przesmażamy
pieczarki.
Po odparowaniu nadmiaru
wody i zbrązowieniu wrzucamy je do gara z zupą.
Tak przygotowany
wywar, gotujemy przez kilka godzin.W moim przypadku było to 5-6 godzin gotowania.Po około 2 wyjąłem z gara
golonki i przygotowałem
Golonkę w PorterzePo całym domu rozchodzi się już zapach
bulionu, to znak że
pora przecedzić go na sicie.Wyjmujemy kości i obieramy ewentualne drobiny
mięsa które samo powinno zostawać nam w dłoni.Przebieramy odcedzoną zawartość i staramy się wyjąć
ziele angielskie i
liść laurowy.
Teoretycznie warzywa lądują w koszu, a my delektujemy się gotowym
bulionem.Mnie zrobiło się jednak żal i postanowiłem z ugotowanych warzyw zrobić zupę krem o mocnym mięsnym aromacie.Przepis na zupę: Krem z Warzyw
Bulion po przecedzeniu wyglądał dostojnie:
Tak przygotowany
bulion rozlałem do wyparzonych wcześniej słoików.
Niewielką jego część dodałem do powstałej przypadkiem zupy krem.SMACZNEGO !!!