Wykonanie
Barszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z
buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem
suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i krokietów z
kapustą i
grzybami , na moim świątecznym
stole gości co rok.
składniki na 4 porcje
włoszczyzna (
marchew,
pietruszka, kawałek
pora i
selera,
cebula )4
buraki300 ml zakwasu z
buraków ( przepis tutaj )garść
suszonych grzybów2 ząbki
czosnkukilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowychsólprzepisObraną
włoszczyznę (
marchew,
pietruszkę, kawałek
pora i
selera oraz
marchew ) wkładamy do garnka i zalewamy
wodą około 1,5 litra , dodajemy
suszone grzyby i całość zagotowujemy .Obrane ze skórki
buraki kroimy w plastry.Do
wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone
buraki i całość gotujemy do miękkości.Następnie wlewamy zakwas z
buraków, dodajemy
czosnek ,
ziele angielskie oraz
liście laurowe. Barszcz doprawiamy
solą i jeszcze chwilę gotujemy .Ugotowany barszcz przecedzamy .