Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni. Pogoda wręcz wymarzona na leśne spacery, aż żal nie korzystać. A
grzyby które znają, rozpoznają chyba wszyscy, to
kurki (nawet Mała I umie je zbierać). A co można zrobić z kurek? Można dodać je do jajecznicy, można zrobić z nimi pizzę, zapiekankę, tartę, czy pyszny sos, albo kremową zupę (krem z
kurek), tak Zupa kurkowa to mój faworyt.
Składniki:ok ½ kg
kurek1
marchewka1
pietruszka1
cebula3
ziemniaki½ niedużego
seleraKawałeczek
pora1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegoSólPieprzMasło klarowaneWykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę,
selera i
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego
pora,
listek laurowy,
ziele angielskie i całość zalewamy
wodą (ok. 1- 1,5 litra). Gotujemy na wolnym ogniu.W międzyczasie dokładnie oczyszczamy
kurki i kroimy je na małe kawałki (mniejsze
kurki zostawiamy w całości).
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kosteczkę.Na patelni roztapiamy
masło klarowane, wrzucamy
cebulę i
kurki, doprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż
cebula się zeszkli.Zdejmujemy patelnię z ognia. Wybieramy małe, ładne kureczki, a resztę dorzucamy do garnka, ale dopiero kiedy wszystkie warzywa w zupie będą już miękkie. Całość gotujemy dosłownie kilka minut, a następnie wyjmujemy
ziele angielskie i
listek laurowy i miksujemy zupę, za pomocą blendera, na gładką masę. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy trochę gorzącej
wody, a jak za rzadka, to gotujemy ją chwilę, żeby odparować nadmiar
wody. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, możemy też dodać
śmietanę. Dodajemy odłożone wcześniej małe
grzybki i podajemy.