ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Jako, że jesień ma nas w tym tygodniu zaszczycić znacznym spadkiem temperatur, czas na rozgrzewające zupy. Nasza pierwsza propozycja w tym sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :)
Czas przygotowania: około 1,5h
Ilość porcji: Duży garnek
Składniki:
Porcja rosołowa
Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu)
Dwie marchewki
Dwie pietruszki
Dwa ziemniaki
Cebula (można pominąć)
Seler
Por
Sól, pieprz
Porcje rosołową myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy osad, zmniejszamy ogień i dolewamy nieco zimnej wody (około szklanki). Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu i sól. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/10/zupa-ogorkowa.html