Wykonanie
Krupnik..Przez jednych uwielbiany, dla innych najgorszy postrach dzieciństwa..Ja z mojego domu rodzinnego go nie pamiętam ale może dlatego, ze jako dziecko byłam bardzo wybredna i w zasadzie mało co
jadłam więc mama nawet ze mną nie próbowała walczyć..Smak krupniku utkwił mi w głowie z czasów nastoletnich gdy chodziłam na piesze pielgrzymki do Częstochowy i 7 czy 8 dnia marszu na noclegu zostaliśmy poczęstowani taką zupką- uwierzcie wtedy to było najpyszniejsze co mogło się przydarzyć :DMoja wersja krupniku "tradycyjnie" odbiega od standardów jako, ze jak już wiecie ja niezbyt za
mięsem przepadam więc wszystko zamieniam na
drób :)Krupnik też ugotowany na
piersi z kurczaka, do tego dużo warzyw i
zieleniny :)Pysznie, szybko i sycąco :)Krupnik
duża
pierś z kurczaka2
cebule3-4
ziemniaki2
marchewkipietruszkaselerpół
poranatka pietruszki,
koperek100 g
kaszy jęczmiennejziele angielskiekilka listków laurowych
sól,
pieprz,
majeranekDo dużego garnka wlać
wodę (ok. 2 litry), dodać
pierś z kurczaka,
cebulę,
liść laurowy i
ziele angielskie.Zagotować.Warzywa umyć i obrać.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki, a
ziemniaki w kostkę.Warzywa wrzucić do
wywaru mięsnego.
Gdy
pierś z kurczaka trochę podgotuje wyjąć ją i pokroić w kawałki, które następnie z powrotem wrzucić do zupy.Gdy
wywar będzie już gotowy dodać
kaszę jęczmienną.Gotować na małym ogniu, w
między czasie podlać jeszcze ok. 2 szklanek
wody bo
kasza dużo jej wchłania.
Pod koniec gotowania doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.Dodać posiekaną
natkę pietruszki i
koperek.