Wykonanie
Po świątecznym obżarstwie mam ochotę na coś lekkiego, najlepiej bez dodatku
mięsa. W takie dni idealnie sprawdzają się zupy - dziś proponuję tradycyjną
ogórkową, która swym zielonym kolorem przypomina o nadejściu wiosny. Przepis dostałam od Mamy, smacznego:)ok. 8 szklanek domowego
bulionu drobiowego,1-2 słoiki
kiszonych ogórków (0.9 l)2
marchewki,2 małe
pietruszki,ćwierć dużego
selera naciowego,kilka małych
ziemniaków,opcjonalnie 1/4 szklanki
śmietanki 18%,
sól,
pieprz, posiekany
koperekOgórki i
włoszczyznę zetrzeć na wiórki,
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do
bulionu dorzucić
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
ziemniaki; gotować do miękkości. Na koniec dodać
ogórki (więcej, jeśli zależy nam na kwaśniejszej zupie), pogotować kilka minut i ewentualnie zalać
śmietanką. Doprawić i posypać
koperkiem.