Wykonanie
Oto przepis prosto z notatnika mojej babci... Pasztet z
mięsem i jarzynami...Jego smak przypomina mi beztroskie chwile lat przedszkolnych, wieczną zabawę. Zapewne każdy z Was ma swoją ,,potrawę z dzieciństwa". W moim przypadku taką potrawą jest właśnie on. Najpyszniejszy pasztet na świecie!Składniki:150 g
wątróbki wieprzowej,1 200 g
mięsa wieprzowego,500 g
mięsa wołowego,500 g
mięsa drobiowego,(waga
mięs może być wraz z kością),150 g
słoniny (do ozdobienia),2
marchewki,
pietruszka,1/4
selera,2-3 ząbki
czosnku,3 średnie
cebule,3
jajka,
pieprz,
sól,
bułka tarta,1 czerstwa
bułka,3
liście laurowe,5 kulek
ziela angielskiego,
majeranek,1/2
gałki muszkatałowej,Wykonanie:
Marchew,
pietruszkę,
cebulę,
seler obrać. Umyte
mięsa (oprócz
wątróbki) umieścić w garnku wraz z niepokrojonymi jarzynami, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
czosnkiem,
pieprzem i
solą. Gotować ok. 2-3 godziny na małym ogniu (do zmięknięcia
mięsa). Po ugotowaniu wyjąć wszystkie składniki, nie wylewać
wody.Do
wywaru włożyć
wątróbkę i
słoninę, gotować ok. 5 minut, wyjąć
wątróbkę,
słoninę pozostawić na kolejne 5-10 minut.Z
mięs usunąć kości, przemielić razem z
wątróbką, jarzynami i
przyprawami, z którymi
mięsa były gotowane.
Bułkę wymoczyć w wywarze
mięsno-warzywnym, odcisnąć z nadmiaru
wody, dodać do całości. Dodać
jajka, zmiksować.
Gałkę muszkatałową zetrzeć, dodać do całości wraz z
majerankiem. Wymieszać.Wystudzoną
słoninę pociąć na kilka trójkątów o grubości 3 mm, resztę pokroić w słupki.Foremki wysmarować tłuszczem, na spodzie poukładać kawałki
słoniny, brzegi formy wyłożyć słupkami. Obsypać
bułką tartą.Zmielony pasztet przełożyć ostrożnie do foremek, wyrównać powierzchnię, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na termoobiegu przez ok. 60- 80 minut.Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.Smacznego!