Wykonanie
Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05, zwłaszcza, że ścieranie
selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby był bardziej kremowy. Z obu tych zadań MRK-05 wywiązał się doskonale, 700 W blender sprawnie skremował pasztet do wymaganej konsystencji, a przystawka z tarką uwolniła mnie od nielubianych czynności i znacznie przyśpieszyła pracę.Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia.Składniki1 średni
seler (ok 50 dkg)1 średnia
marchewka2-3 ząbki
czosnku2 duże
cebule4
jajka1/2 kostki
masłaokoło 3/4 szklanki
wodyokoło 1 szklanki drobnej
bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną
kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy)1 kostka
bulionu warzywnego2
liście laurowe1 łyżeczka mielonej
papryki (ostrej lub łagodnej)szczypta
gałki muszkatołowejopcjonalnie szczypta
Vegetysól i
pieprz do smaku
tarta bułka do wysypania blaszkiforemki aluminiowe do pasztetuPrzygotowanie
Seler,
cebulę i
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
czosnek bardzo drobno posiekać.Kostkę
bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać
masło,
liście laurowe i w tym wywarze dusić
seler z
cebulą,
marchewką i
czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Liście laurowe usunąć.Do wystudzonej masy dodać
jajka,
bułkę tartą,
sól,
pieprz i pozostałe
przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować.Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować
masłem i wysypać
tartą bułką.Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.