ßßß Cookit - przepis na Pasztet wegetariański z selerem

Pasztet wegetariański z selerem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.
Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05, zwłaszcza, że ścieranie selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby był bardziej kremowy. Z obu tych zadań MRK-05 wywiązał się doskonale, 700 W blender sprawnie skremował pasztet do wymaganej konsystencji, a przystawka z tarką uwolniła mnie od nielubianych czynności i znacznie przyśpieszyła pracę.
Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia.
Składniki
1 średni seler (ok 50 dkg)
1 średnia marchewka
2-3 ząbki czosnku
2 duże cebule
4 jajka
1/2 kostki masła
około 3/4 szklanki wody
około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy)
1 kostka bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej)
szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie szczypta Vegety
sól i pieprz do smaku
tarta bułka do wysypania blaszki
foremki aluminiowe do pasztetu
Przygotowanie
Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić. Liście laurowe usunąć.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/02/pasztet-wegetarianski-z-selerem.html