Wykonanie
Share the post "Gołąbki w
sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce"Gołąbki to moja miłość! Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment 😉 Uwielbiam je do dzisiaj. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z
mięsem i
ryżem, z
młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim
sosem pomidorowym. W moim domu zawsze robiło się je w piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych
pomidorów. Polecam na klasyczny obiad dla całej rodziny.
Scroll down for recipe in English(8 porcji)Składniki:8 dużych liści
młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku500 g mielonej
wieprzowiny150 g ugotowanego
ryżu4 łyżki
śmietany 18 %1
cebula, pokrojona w kostkę1/2 pęczka
koperku, posiekanegoszczypta
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzuSkładniki na sos:400 g puszka krojonych
pomidorów1/2 szklanka
bulionu warzywnego lub drobiowego1
cebula pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku, drobno posiekane2
listki laurowecukier,
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:W większej misce wymieszaj
mięso,
ryż,
cebulę,
koperek i
śmietanę i dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową do smaku.Na przygotowanych liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego
kapustą.Podlej gołąbki odrobiną
wody, przykryj naczynie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez około godzinę.W międzyczasie przygotuj sos. Do średniego rondelka wlej 2 łyżki
oleju, wrzuć
cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj
bulion,
pomidory,
czosnek i
listki laurowe i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15-20 minut. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Podawaj gołąbki polane
sosem pomidorowym.Smacznego!
English versionCabbage rolls with tomato sauce(8 servings)Ingredients:8 large leaves of young cabbage, trummed and cooke cooked in boiling water for 2-3 minutes500 g of ground
pork150 g cooked rice4 tablespoons of sour cream1 onion, diced1/2 bunch of dill, choppeda pinch of nutmeg, salt and pepperIngredients for the sauce:400 g can of chopped tomatoes1/2 cup of vegetable or chicken stock1 onion, diced3 cloves of garlic, finely chopped2 bay leavessugar, salt, pepper to tastePreparation:In a larger bowl, mix meat, rice, onions, dill and cream and season with salt, pepper and nutmeg to taste.Place the stuffing on the center of prepared leaves, fold the sides inward, then roll up the rest of the leaf as closely as possible and place in a baking dish with some cabbage leaves on the bottom.Add some water just to cover the bottom, cover, place in the preheated to 180oC and bake for about an hour.In the meantime, prepare the sauce. Add 2 tablespoons of oil into the medium saucepan, add onion and cook until translucent. Add tomatoes, garlic and laurel leaves and cook on low heat until the sauce thickens, for about 15-20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
Serve stuffed cabbage topped with tomato sauce.Enjoy!
Share the post "Gołąbki w
sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce"