ßßß
Składniki :250 g pieczarek świeżych1 cebula200 g sera tartego200 ml słodkiej śmietanysol , pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowej mielonej1 opakowanie dużych muszli makaronowychsos :1 puszka pomidorów krojonych1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki cukrusól do smaku , chilli do smaku
Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu ( lekko al-dente ) , płukamy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia . Pieczarki siekamy drobniutko , cebulkę także , wszystko podsmażamy na złoty kolor na patelni , solimy , dodajemy gałkę i pieprz -odstawiamy do przestygnięcia . Na blaszce skropionej olejem układamy muszle , na każdą z nich kładziemy około łyżeczki farszu pieczarkowego i zalewamy śmietanką ( tak ,żeby się nie przelała . Całość posypujemy utartym serem i wstawiamy do piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C bez termoobiegu , około 15-20 minut .
W międzyczasie jak muszle siedzą w piekarniku , przygotowujemy sos , czyli do rondelka wlewamy pomidory z puszki , dodajemy przyprawy , wszystko rozdrabniamy blenderem i zagotowujemy , po zagotowaniu pozwalamy się pogotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił nasz sosik . Gotowe , teraz wszystko wyjmujemy i w dowolny sposób układamy na talerzu . Smacznego 😉