Wykonanie
Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z
zielonej sałaty.Tak ja
sałata również zupa nie ma określonego smaku..............decydują o nim
przyprawy, które zastosujemy.
Składniki :/3-4 porcje/
zielone liście z małej
sałatyok. 200 g
ziemniakówok. 1 litr
bulionu warzywnego3 łyżki
oliwy z oliwekmała
cebula lub
por1 ząbek
czosnku1
liść laurowyszczypta
gałki muszkatołowej100 ml
śmietany50 g żółtego sera/ u mnie
parmezan1/4 łyżeczki suszonej
bazyliisól,
pieprz do smaku
bazylia lub
pietruszka zielona do dekoracjiWykonanie:-Obrane
ziemniaki pokroić w drobną kostkę,- Liście
sałaty opłukać, porwać na kawałki.-
Cebulę drobno posiekać i wraz z
czosnkiem podsmażyć na
oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa.-Dodać pokrojone
ziemniaki,
liść laurowy, chwilę poddusić i zalać
bulionem.-Gotować na wolnym ogniu do miękkości.-Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać
sałatę. Usunąć
liść laurowy.-Zupę zmiksować na gładki krem.-Dodać
śmietanę,
starty ser i pozostałe
przyprawy.-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Można podawać z grzankami czosnkowymi lub
groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami,-Zamiast
bazylii można dodać zielony
koperek.