Wykonanie
Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z
porów, jednak
powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z
cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni
pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem, krem wyszedł niezwykle delikatny ale zarazem bardzo aromatyczny, wręcz jedwabisty. Zupy kremy najczęściej są podawane z
groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z
ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z
porów;)
Składniki :2 litry
bulionu warzywno- drobiowego6 dużych
porówćwiartka
selera1
pietruszka2
marchewki2
cebule5
liści laurowych3
ziela angielskiesól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku2
ziemniaki pokrojone w drobną kostkę2 łyżki
masłaśmietana 18%Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni.
Pory pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na
maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się
bulionu dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę oraz dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Gdy
pory i
cebula zmiękną dodać je do
wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę krem doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, chwilę pogotować i zdjąć z gazu. Zupę przestudzić, wybrać z niej
ziele angielskie i
liście laurowe a następnie zmiksować blenderem. Przed podaniem należy krem podgrzać. Podawać z kleksem
śmietany i grzankami (u nas ziemniaczane- przepis poniżej).
Ponadto:10 dużych
ziemniaków4 łyżki
oliwy z oliwekmajeranek do smaku
bazylia do smaku
gałka muszkatołowa do smakuWykonanie:
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich
oliwę z oliwek oraz
przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości
ziemniaków.Smacznego;)