ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami

Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem, krem wyszedł niezwykle delikatny ale zarazem bardzo aromatyczny, wręcz jedwabisty. Zupy kremy najczęściej są podawane z groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;)
Składniki :
2 litry bulionu warzywno- drobiowego
6 dużych porów
ćwiartka selera
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
5 liści laurowych
3 ziela angielskie
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki masła
śmietana 18%
Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę krem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę pogotować i zdjąć z gazu. Zupę przestudzić, wybrać z niej ziele angielskie i liście laurowe a następnie zmiksować blenderem. Przed podaniem należy krem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany i grzankami (u nas ziemniaczane- przepis poniżej).
Ponadto:
10 dużych ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
majeranek do smaku
bazylia do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie: Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-porow-z-ziemniaczanymi.html