Wykonanie
Jeśli do tej
pory nie udało Wam się przekonać dzieci do ciasta ze
szpinakiem, może tym razem się uda ;). Ciasto
szpinakowe z
kremem śmietankowym i
czerwoną galaretką, przypominające
arbuza. Do zielonego ciasta wykorzystujemy liście
szpinaku (najlepiej świeże, ze względu na kolor), na nie wykładamy prosty
krem śmietankowy i
truskawkową galaretkę z czekoladowymi pestkami. Dodatek
galaretki to świetny pomysł do ciasta ze
szpinakiem, nadaje mu orzeźwienia :).Składniki:270 g
świeżego szpinaku (baby) lub
szpinaku mrożonego2 duże
jajkapół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynyMrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru
wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor).
Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) wsypać
cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać
olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę
szpinakową, ekstrakt z
cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu z ciasta odciąć górkę, nie będzie potrzebna.
Krem śmietankowy:125 ml
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego
kremu śmietankowego.Ponadto:1
galaretka truskawkowa (na 500 ml
wody)garść gorzkich drobinek
czekoladowych czyli chocolate
chipsWykonanie
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości
wody niż jest to zalecane na opakowaniu, np. 350 ml. Wystudzić.Na ciasto wyłożyć
krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko gęstniejącą
galaretkę truskawkową. Gdzieniegdzie rozrzucić chocolate
chips, zanurzając je w
galaretce. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia
galaretki.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).