ßßß Cookit - przepis na Ciasto arbuz

Ciasto arbuz

nazwa

Wykonanie

Jeśli do tej pory nie udało Wam się przekonać dzieci do ciasta ze szpinakiem, może tym razem się uda ;). Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i czerwoną galaretką, przypominające arbuza. Do zielonego ciasta wykorzystujemy liście szpinaku (najlepiej świeże, ze względu na kolor), na nie wykładamy prosty krem śmietankowy i truskawkową galaretkę z czekoladowymi pestkami. Dodatek galaretki to świetny pomysł do ciasta ze szpinakiem, nadaje mu orzeźwienia :).
Składniki:
270 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
2 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.
Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu z ciasta odciąć górkę, nie będzie potrzebna.
Krem śmietankowy:
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
Ponadto:
1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
garść gorzkich drobinek czekoladowych czyli chocolate chips
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż jest to zalecane na opakowaniu, np. 350 ml. Wystudzić.
Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę truskawkową. Gdzieniegdzie rozrzucić chocolate chips, zanurzając je w galaretce. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia galaretki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-arbuz