Wykonanie
Urocze babeczki z Waszego ulubionego zielonego ciasta Leśny Mech :). Oczywiście z dodatkiem
szpinaku, bez sztucznych barwników. Nie zdążyłam na św.
Patryka, ale Wy na pewno zdążycie na pierwszy dzień wiosny! Babeczki z
cytrynową nutką i z kremem
cytrynowym, małe porcje ciasta, które łatwiej podać i... czy ułożone na paterze nie wyglądają też bardziej słodko? ;)Składniki na 12 - 14 sztuk:400 g
świeżego szpinaku (baby) lub
szpinaku mrożonego3 duże
jajka3/4 (do 1 szklanki) drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 szklanki
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyMrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru
wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor).
Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) wsypać
cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać
olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę
szpinakową,
skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do pełna. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu z babeczek odciąć górkę, pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.Masa
śmietankowo - cytrynowa:250 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny lub kilka kropel aromatu z
cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego
kremu śmietankowego.Dodatkowo:świeże
owoce jagód/borówki amerykańskiej i
granatu, do dekoracjiWykonanieNa babeczki wyłożyć
krem śmietankowo -
cytrynowy np. przy pomocy rękawa cukierniczego. Po kremie posypać okruchami ciasta, w taki sposób, by przykleiły się do kremu, udekorować
owocami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).