ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Leśny mech" :)

Ciasto "Leśny mech" :)

nazwa

Wykonanie

To ciasto mnie oczarowało,najpierw widokiem,a gdy je przygotowałam również smakiem.Lekkie i świeże smakowało wszystkim,którzy mieli okazję je u mnie spróbować.Takie ciasto jest dobrym sposobem,by przekonać się,że szpinak wcale nie jest taki niesmacznych,tym,którzy do tej pory od niego stronili.Wszystkie składniki idealnie współgrają,co powoduje,że z chęcią sięga się po kolejny kawałek.Przepis,w którym część mąki stanowiła u mnie mąka orkiszowa znalazłam u Łukasza(klik).
ok.30 dkg świeżego szpinaku
3 jajka
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.oleju - użyłam rzepakowego
2 szkl.mąki pszennej,w tym 1/3 mąki orkiszowej typ 700
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny + skórka z całęj cytryny - skórkę pominęłam
Szpinak płuczę,odsączam na ręczniku papierowym i blenduję(użyłam części,która posiekała szpinak na drobne wiórki bez rozgniatania go na papkę).Całe jajka ubijam z cukrem do uzyskania puszystej masy.Następnie,miksując,wlewam olej.Do masy dodaję szpinak,mąkę z proszkiem i mieszam całość drewnianą łyżką.Wlewam masę do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.i piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min.- do suchego patyczka.
krem:
300 ml śmietany kremówki
15 dkg serka mascarpone
2 płaskie łyżki pudru
pestki granatu do posypania wierzchu
Wszystkie składniki,poza granatem,daję do miski i ubijam na jednolity krem.Upieczony i wystudzony blat przecinam zachowując w całości 2/3 blatu,a resztę kruszę,by stworzyć efekt mchu.Blat smaruję kremem,obsypuję"mchem"oraz granatem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/04/ciasto-lesny-mech.html