Wykonanie
Jestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych
owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem
marchewki, dyni, a nawet
buraka. Teraz nadszedł czas na
szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając to ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu.
Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia
Ilość porcji: Mała tortownica
Składniki:
Na ciasto:
450g
mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)
2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/3 szklanka
cukru1 i 1/3
oleju3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:
330ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudruNasiana
granatuZanim rozpoczniemy piec ciasto należy rozmrozić
szpinak. Najlepiej wyjąć go dzień wcześniej z zamrażalnika i trzymać w lodówce na talerzu, na następny dzień będzie gotowy. Ja zapomniałam to zrobić więc rozmrażałam w mikrofalówce (:)) Niezależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć: najlepiej przełożyć na sito i po dociskać łyżką aby cała
woda wyleciała. Kiedy mamy gotowy
szpinak możemy zacząć przygotowywać ciasto. Najpierw miksujemy
jajka z
cukrem. Następnie ciągle miksując dolewamy
olej, dosypujemy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy
szpinak i mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp około 180 stopni 60-70 minut do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia. Następnie obcinamy wierzch ciasta i górę rozdrabniamy na talerzyku. Przygotowujemy krem miksując
śmietanę wraz z
cukrem pudrem. Nakładamy na ciasto, a wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej
ciastem. Ozdabiamy nasionami
granatu i chłodzimy chwilę w lodówce. Smacznego :)