Wykonanie
Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Tradycyjne ciasto ucierane babeczkowe, to cały czas jedne z moich ulubionych babeczek! Doskonale pasują do nich drobinki
czekoladowe. Dzisiaj w wersji wielkanocnej, z kremowym gniazdkiem i czekoladowymi jajeczkami :-).Składniki na około 8 babeczek:110 g
masła80 g drobnego
cukru do wypieków110 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
czekolady mlecznej lub gorzkiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z
wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki
czekoladowe.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:120 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrujajeczka
cukrowo -
czekoladowe do dekoracjiKremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę
cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.Smacznego :-).