ßßß
 
            
         Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Tradycyjne ciasto ucierane babeczkowe, to cały czas jedne z moich ulubionych babeczek! Doskonale pasują do nich drobinki czekoladowe. Dzisiaj w wersji wielkanocnej, z kremowym gniazdkiem i czekoladowymi jajeczkami :-).Składniki na około 8 babeczek:110 g masła80 g drobnego cukru do wypieków110 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudrujajeczka cukrowo - czekoladowe do dekoracjiKremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.Smacznego :-).
Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Tradycyjne ciasto ucierane babeczkowe, to cały czas jedne z moich ulubionych babeczek! Doskonale pasują do nich drobinki czekoladowe. Dzisiaj w wersji wielkanocnej, z kremowym gniazdkiem i czekoladowymi jajeczkami :-).Składniki na około 8 babeczek:110 g masła80 g drobnego cukru do wypieków110 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudrujajeczka cukrowo - czekoladowe do dekoracjiKremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.Smacznego :-).

