Wykonanie
W zasadzie nigdy nie potrzebowaliśmy jakiejś specjalnej okazji do zajadania się
czekoladą, ale dziś z chęcią wykorzystałam Światowy Dzień
Czekolady jako wymówkę do zrobienia czegoś ekstra ;) Wiele osób uważa, że
biała czekolada, to właściwie nie
czekolada; sama nie jestem jej wielką fanką i zdecydowanie wolę gorzką lub
mleczną (najlepiej z
orzechami :) ), ale mój mąż ją uwielbia i to właśnie z myślą o nim wybrałam dzisiejszy wypiek.Tort z ganasze z
białej czekolady, z czekoladowymi drobinkami w
biszkopcie. Coś dla prawdziwych łasuchów. Bardzo słodki, ale dzięki temu idealnie pasujący do kubka
kawy lub mocnej
herbaty. Świetnie pasuje na okazje typu rocznica, komunia, czy chrzciny, ale też na świąteczne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Prosty w wykonaniu, choć pracę przy nim trzeba rozłożyć w czasie, więc warto zarezerwować sobie na jego wykonanie kilka godzin. Najlepiej zacząć pracę od przygotowania ganasze, który potrzebuje około dwóch godzin w lodówce, zanim będzie gotów.Polecam :)* przepis z Rachel Allen z książki „Cake”Składniki na dwie okrągłe formy o średnicy 18 – 20cm:4 duże
jajka125g drobnego
cukru do wypieków125g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
białych czekoladowych czipsów (white chocolate
chips) lub posiekanej drobno
białej czekoladyNa krem:300ml
śmietany kremówki45g
syropu glukozowego (użyłam
syropu złocistego, który możecie zrobić też sami korzystając np. z tego przepisu)400g
białej czekolady posiekanej75g miękkiego
masła posiekanegoDodatkowo:
czekoladowe wiórki, srebrne
cukrowe kulki lub inne dekoracje wedle uznaniaWykonanie:By przygotować ganasze umieść złocisty
syrop i
śmietanę kremówkę w garnku z grubym dnem i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż się zagotuje. Po zagotowaniu zdejmij natychmiast z ognia i wrzuć posiekaną
czekoladę. Mieszaj, aż
czekolada się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.Gdy masa na krem przestygnie (powinna być jeszcze lekko ciepła), dodawaj stopniowo
masło, mieszając, aż się rozpuści. Wstaw ganasze do lodówki na około 2 godziny i mieszaj okazjonalnie. Ganasze zgęstnieje, ale będzie go można rozsmarować. Najlepiej wyjąć go z lodówki około 30 minut przed planowanym dekorowaniem
tortu.W międzyczasie przygotuj
biszkopt.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiej.
Jajka ubij w całości z
cukrem, aż do uzyskania jasne, puszystej pianki. Dodaj przesianą
mąkę oraz
czekoladowe czipsy/posiekaną
czekoladę i wymieszaj delikatnie (zrobiłam to mikserem na niskich obrotach).Przygotuj formy wysmarowując boki
masłem i oprószając je
mąką. Dno wyłóż papierem do pieczenia.Masę podziel na dwie równe części i przelej do foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy wierch się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Studź przez 10 minut w foremkach, a
potem delikatnie wyjmij i przełóż na kratkę.Gdy
biszkopty przestygną, ułóż jeden z nich na paterze lub talerzu, na którym chcesz podać tort. Posmaruj go ganaszem na grubość około 5mm. Resztą kremu udekoruj wierch oraz boki
tortu. Możesz też dodać
czekoladowe wiórki z ciemnej
czekolady lub inne dekoracje wedle gustu.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)