Wykonanie
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej200 g
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego domowej roboty1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie:200 g
czekolady mlecznej100 ml
śmietanki 30%3 łyżeczki
masłaPrzepis:Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta.W garnuszku umieszczamy połamaną
czekoladę razem ze
śmietanką i
masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników,
czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w
ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą
czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników.