ßßß
Brownie to chyba najlepsze i najprostsze do wykonania ciasta na świecie :) Dzisiaj wstałam o 6 rano specjalnie po to żeby je przygotować - chyba jestem szalona skoro zrezygnowałam z godzinę dłuższego spania :) Miała mnie po pracy odwiedzić przyjaciółka więc chciałam zrobić coś szybkiego i pysznego zarazem i tak właśnie wybór padł na brownie. Niestety spędzam jednak popołudnie samotnie więc po pracy rozłożyłam się z zapasem jedzenia na balkonie i wygrzewam się w słoneczku :)Truskawki, brownie, woda z miętą i cytryną, dobra gazeta i duuużo słońca :) Mam nadzieję, że Wy również miło spędzacie dzień. :)Dla chętnych zamieszczam zmodyfikowany przeze przepis. Próbowałam już kilka wersji i ta pasuje mi zdecydowanie najbardziej, jest trochę udoskonalona, w oryginalnym przepisie nie było malin. To co w nim najbardziej lubię to lekko chrupiąca i krucha skórka. Idealne ciasto dla czekoladoholików :)Przepis na mocno czekoladowe brownie z malinami:Składniki:100 g czekolady deserowej150 g masła3 jajka200 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego (użyłam domowego)100 g mąki pszennej100 ml śmietanki 30%pół szklanki mrożonych malinW kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną w kostki czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce czekolady (z masłem). Następnie do masy dodajemy mąkę i śmietankę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, żeby ciasto ładnie odchodziło.Ciasto wylewamy do blachy (ja używam keksówki). Na wierzch wysypujemy około pół szklanki malin i delikatnie wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni około 30 min - sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche, jeśli tak to wyjmujemy, jeśli nie to trzymamy jeszcze trochę w piekarniku.


