Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne muffinki
bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :)
Składniki:1 szklanka
śmietany kremówki150g
czekolady ( 1,5 tabliczki)100g
masła (1/2 kostki)1/2 szklanki
cukru3
jajka3
banany2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudruCzekoladę topimy w kąpieli
wodnej (nastawiamy
wodę w garnku a na nim układamy metalową miskę tak by nie dotykała
wody, wykładamy
czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi).
Masło ucieramy z
cukrem, następne dodajemy przestudzoną
czekoladę,
jajka oraz
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy
śmietanę z
cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2
banany. Wstawiamy
śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy
śmietanę z
bananami do środku. Układamy wcześniej ścięty wierzch i ozdabiamy pozostałą
śmietaną wraz z plasterkiem
banana*. Można też nieco posypać wydrążonym środkiem. Zajadamy!*Jeśli muffinki będą nam potrzebne dopiero za jakiś czas
bananem warto ozdobić tuż przed podaniem, inaczej nam ściemnieje i będzie wyglądać mało efektowanie.