ßßß
 
            
         Ciasto podwójnie czekoladowe, składające się z dwóch blatów czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego kremu czekoladowego. Z lekką kawową nutą. Ozdobione lasem Malteserów. Ciasto u dzieci, niezależnie od wieku, wywołuje natychmiastowy efekt 'wow' i uśmiech na twarzy :-). Ciekawy efekt można również osiągnąć dekorując ciasto Malteserami w białej czekoladzie. Polecam, na Dzień Dziecka lub na urodzinki maluszków :-).50 g gorzkiej czekolady50 g masła50 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.50 g białej czekolady50 g masła50 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem z mlecznej czekolady i kawy:500 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kawy zbożowej350 g mlecznej czekolady, posiekanej2 łyżki cukru pudruW garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).Dodatkowo:4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)WykonanieNa paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.Schłodzić.Smacznego :-).
Ciasto podwójnie czekoladowe, składające się z dwóch blatów czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego kremu czekoladowego. Z lekką kawową nutą. Ozdobione lasem Malteserów. Ciasto u dzieci, niezależnie od wieku, wywołuje natychmiastowy efekt 'wow' i uśmiech na twarzy :-). Ciekawy efekt można również osiągnąć dekorując ciasto Malteserami w białej czekoladzie. Polecam, na Dzień Dziecka lub na urodzinki maluszków :-).50 g gorzkiej czekolady50 g masła50 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.50 g białej czekolady50 g masła50 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem z mlecznej czekolady i kawy:500 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kawy zbożowej350 g mlecznej czekolady, posiekanej2 łyżki cukru pudruW garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).Dodatkowo:4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)WykonanieNa paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.Schłodzić.Smacznego :-).
