ßßß
 
            
         Zawsze chciałam je przygotować na Mikołajki, nie zawsze udało się zdążyć ;-). Przecudowne kawałki brownie z truskawką udekorowane tak, by przypominały czapki Mikołaja. Połączenie brownie z truskawką jest wyborne, a na początku grudnia smakuje jak milion dolarów... jeśli tylko uda się Wam dostać prawdziwie pachnące i choć trochę smakujące latem truskawki. Pokochacie je (a ciasto brownie znacie już z kubeczków z toffifee)!Składniki na 24 sztuki mini-brownie:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g masła2 jajka180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)100 g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem i wyjąć na kratkę.Ponadto:24 truskawki300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.Na kawałki brownie wyciskać krem, nastepnie układać truskawki i dekorować znowu kremem tworząc pompony.Przechowywać w lodówce./uwaga: jeśli planujecie zabrać brownie np. do przedszkola, szkoły - warto bitą śmietanę usztywnić żelatyną lub ubić ją z kilkoma łyżkami schłodzonego mascarpone, by była sztywniejsza/Smacznego :-).
Zawsze chciałam je przygotować na Mikołajki, nie zawsze udało się zdążyć ;-). Przecudowne kawałki brownie z truskawką udekorowane tak, by przypominały czapki Mikołaja. Połączenie brownie z truskawką jest wyborne, a na początku grudnia smakuje jak milion dolarów... jeśli tylko uda się Wam dostać prawdziwie pachnące i choć trochę smakujące latem truskawki. Pokochacie je (a ciasto brownie znacie już z kubeczków z toffifee)!Składniki na 24 sztuki mini-brownie:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g masła2 jajka180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)100 g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem i wyjąć na kratkę.Ponadto:24 truskawki300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.Na kawałki brownie wyciskać krem, nastepnie układać truskawki i dekorować znowu kremem tworząc pompony.Przechowywać w lodówce./uwaga: jeśli planujecie zabrać brownie np. do przedszkola, szkoły - warto bitą śmietanę usztywnić żelatyną lub ubić ją z kilkoma łyżkami schłodzonego mascarpone, by była sztywniejsza/Smacznego :-).
