Wykonanie
            
Bardzo lubię weekendowe akcje kulinarne i żałuję, że zdarzają sie tak rzadko. Krótko i na temat - to ich podstawowa zaleta. Piątek, sobota, niedziela wystarczą, by zebrać przepisy, o ile Blogerzy się zmobilizują......, a z tym, jak wiadomo, bywa różnie:-).Weekend 
Czekoladowy kusił mnie od połowy miesiąca. Wymyśliłam sobie, że dodam więcej niż jeden przepis i że będą one choć trochę hmmmm... wyczesane ;-). Niestety, życie brutalnie zweryfikowało 
plany. Powstał jeden, w dodatku bardzo prosty, placek 
czekoladowo-
waniliowy. Wyskoczył z piekarnika dziś o g. 00.30 i chwilę 
potem, jeszcze gorący, odbył nocną sesję zdjęciową.Przywitajcie go ciepło! :-) Odwdzięczy się Wam niezawodnością i smakiem. :-)

Źródło: Jacqueline Bellefontaine "
Czekolada", z moimi zmianamiSkładniki na małą keksówkę:175g miękiego 
masła175g 
cukru3 
jaja225g 
mąki pszennej2 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki esencji waniliowej100g 
gorzkiej czekoladycukier puder do posypaniaWykonanie:
Czekoladę rozptapiamy w kąpieli 
wodnej i odstawiamy do wystudzenia. 
Masło ucieramy z 
cukrem na puszystą masę, kolejno wbijając 
jaja. Wlewamy esencję 
waniliową. Wsypujemy 
mąkę przesianą wraz z 
proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2, niekoniecznie równe, części. Do jednej dodajemy roztopioną 
czekoladę. Do natłuszczonej formy wkładamy masę 
waniliową. Wygładzamy wierzch i kładziemy na niej masę 
czekoladową. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 190C. Po wystudzeniu posypujemy 
cukrem pudrem.


http://atinabc.blox.pl/2013/02/Zaproszenie-na-Czekoladowy-Weekend.htmlŻyczę Wam Smacznego! :-)