Wykonanie
Propozycja na nadchodzące Halloween - słodkie babeczki nietoperki.
Sówki bardzo by się ucieszyły z takiego towarzystwa ;-). Jeśli kupicie Oreo, może zrobicie oba rodzaje zwierzątek? Nietoperki wykonałam z przepisu na muffinki z coca-colą, które mają konsystencję ciasta babeczkowego, smakują
czekoladowo, smakują też dzieciom, pasują do
ciastek Oreo. Krem
waniliowy jest z dodatkiem
ciasteczek, a do dekoracji użyłam
ciastek Oreo, mini-marshmallows i chocolate
chips. Uświetnią każdą halloweenową imprezę!PS.
dziwne uczucie robić zdjęcia tym babeczkom, podczas gdy tyle par oczu patrzy się w obiektyw ;-)Składniki na 12 sztuk:200 g
mąki pszennej np. tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao160 g ciemnego
cukru muscovado150 ml
napoju gazowanego typu Coca - Cola100 ml
oleju słonecznikowego2
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.W jednym naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier. Przesiać, odłożyć.W drugim mokre - roztrzepane
jajka, colę,
olej,
wanilię.Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Babeczki urosną z górką - lekko ją ściąć, nie będzie potrzebna.Krem
waniliowy z Oreo:300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%125 g
serka mascarpone2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii2 łyżki
cukru pudru50 g
ciasteczkowych okruszków (
ciastka, które nam pozostały z wykonania nietoperzy, kruszymy wałkiem lub w malakserze na okruszki)Wszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki (oprócz okruszków) umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu
waniliowego. Na sam koniec dodać
ciasteczkowe okruszki i wymieszać.Nietoperze:2 opakowania dużych Oreo (154 g każde)6 opakowań mini Oreo (najmniejsze opakowania - snack pack 25 g każde)chocolate
chips lub M&m's na oczymini-marshmallows na kły/Oreo w przepisie jest więcej niż jest potrzebne do babeczek, tylko dlatego, że powstaje dużo odpadków,
ciasteczka się kruszą, łamią itp. więc lepiej zaopatrzyć się w większą ilość/.Duże Oreo rozdzielić na pół, np. za pomocą
nitki. Do części z kremem będziemy 'przyklejać' pozostałe części (jak na zdjęciu poniżej). Część bez kremu przekroić na pół - przykleić do
ciastka z kremem jako skrzydła. Małe Oreo rozdzielić nitką, ciasto bez kremu przekroić na pół i przykleić jako uszy. Małe
ciastko z kremem wykorzystać do zrobienia oczu - przykleić do niego drobinkę
czekoladową lub M&m's. Oczy przykleić do nietoperza za pomocą białego kremu z Oreo lub lukru królewskiego lub roztopionych w mikrofali kilku pianek marshmallows. Kły przykleić do
ciastka za pomocą lukru królewskiego lub roztopionych w mikrofali kilku pianek marshmallows.Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. Wilton 1M i ozdobić babeczki. W środek każdej z nich wetknąć nietoperza. Przechowywać w lodówce.Uwaga: nietoperze najlepiej przygotować wieczór wcześniej, a kolejnego dnia, przed podaniem, wetknąć je w krem.
Ciastka dość szybko namakają od kremu.Smacznego :-).
Zdjęcie, które mnie zainspirowało ;-).