Wykonanie
Jeśli zrobiliście domowe gnocchi (klik- przepis) lub właśnie kupiliście je, pewnie szukacie sposobu, w jaki je tym razem podać. Dziś mam dla Was prosty przepis na sos
serowy, dzięki któremu stworzymy pyszne, pożywne danie. W ten sam sposób można także podać kopytka. Przepis wg Lecker.de.
600 g gnocchi lub kopyteksos:1
cebula - obrana, drobno posiekana1 ząbek
czosnku - obrany, drobno posiekany2 łyżki
mąki pszennej200 ml zimnego
mleka200 ml
bulionu warzywnego100 g
serka kremowego naturalnego typu "almette"szczypta
gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
pomidorki koktajlowe (ja tym razem miałam niestety jedynie zwykłe
pomidory, jednak zdecydowanie polecam koktajlowe)duża garść
rukoli - porwanej w mniejsze kawałki
masło + łyżka
oleju do smażenia (by
masło się nie przypalało)2. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondlu, na niewielkiej ilości
masła z olejem podsmażamy
cebule z
czosnkiem. Gdy
cebula będzie złota, dodajemy
make i robimy jasna zasmażkę. Wlewamy zimne
mleko,mieszając, po czym dodajemy
bulion i
serek. Zagotowujemy sos, by zgęstniał, po czym doprawiamy gałka muszkatołową,
sola i
pieprzem - do smaku.3. Podsmażone gnocchi z
pomidorkami podajemy z sosem, posypane
rukolą.