Wykonanie
Tak wiem, że ostatnio również proponowałam Wam naleśniki ze
szpinakiem, ale to nie moja
wina, że tak go lubię i zawsze się sprawdza, a dodatkowo ma wiele cennych witamin! :) Jak dla mnie idealny pomysł na szybki obiad. Dodatkowo naleśniki biorą udział w sobotniej akcji Sylvvii.Składniki:na ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejszklanka
mlekaszczypta
soli3
jajkafarsz:6 kostek
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatołowej75g
serka capresi naturalnego1
jajkopomidorsól,
pieprzmasłoPrzygotowanie:Składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Jeśli ciasto będzie za gęste należy dodać
mleka,a jeśli zbyt rzadkie wtedy dodać
mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
Szpinak rozmrozić w garnuszku na małym ogniu. Dodać posiekany
czosnek,
gałkę muszkatołową,
sól,
pieprz. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać
serek i połączyć ze
szpinakiem.Na patelni rozgrzewamy
masło, wbijamy
jajko, solimy i przykrywamy na około 3-4 minuty, aby się ścięło.Na połowę rozłożonego naleśnika nakładamy farsz i składamy na pół i jeszcze raz, aby powstał trójkącik. Nakładamy
jajko sadzone i posypujemy
koperkiem. Dodatkowo można podać
pomidory.Smacznego :)