Wykonanie
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zawsze z pomocą przychodzą naleśniki. A już takie ze
szpinakiem to obiad idealny.Na 6 sporych naleśników:Na ciasto:-1 szklanka
mąki pszennej z pełnego przemiału-2
jajka-1,5 szklanki
mleka-1/2 łyżeczki
soli-1 łyżeczka
tymianku-oliwa/olej do smażeniaNa farsz:-opakowanie
mrożonego szpinaku (450-500g)-4 duże
pieczarki-150g
sera typu
feta-2
pomidory-3 duże ząbki
czosnku-
gałka muszkatołowasól,
pieprzSkładniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy na chwilę.W tym czasie przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy
szpinak, aż do rozpuszczenia, dodajemy pokrojone w grubą kostkę
pieczarki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy
pieprzem i gałką do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę.Na wysmarowanej tłuszczem patelni smażymy naleśniki.
Mąka pełnoziarnista sprawia, że naleśniki są bardziej kruche, więc trzeba być delikatnym podczas przewracania.Do farszu dodajemy pokruszoną
fetę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy
solą. Farsz wykładamy na połowę naleśnika, na wierzchu układamy plasterki
pomidora.
Naleśnika składamy na pół. Podajemy z dodatkiem
sosu czosnkowego.
Smacznego!