Jedna z moich ulubionych zup - krem z zielonego groszku. Bajeczny kolor tej zupy świetnie poprawia nastrój i dodaje energii. W sezonie robię go ze świeżego groszku z ogródka. Poza sezonem świetnie sprawdzi się groszek mrożony. Tę zupę najczęściej podaję z gotowym groszkiem ptysiowym, ale dziś postanowiłam zrobić go sama. Jeśli wolicie bardziej sycącą wersję do zupy możecie dodać jednego dużego ziemniaka, a krem podać z ugotowanym na twardo jajkiem. W każdym wydaniu będzie smakować pysznie.Składniki:Zupa-krem:700 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)50 g rukoli1 łyżka masła1 łyżka oleju1 duża cebula2 duże ząbki czosnkusól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej3 łyżki posiekanego koperkuśmietana 30 % (do podania)Groszek ptysiowy:125 ml wody75 g masła 82 %75 g mąki pszennej2 duże jajka1/4 łyżeczki soli1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowejGroszek ptysiowy: Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudz enia . Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15- 18 minut w 210 stopniach.Zupa krem: W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać 1,5 l wody. Dodać groszek i gotować do miękkości około 1 0 minut. Pod koniec gotowania dodać rukolę. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać koperek. Ponownie zagotować. Podawać gorącą z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany. Smacznego!