Wykonanie
Zielony omlet to nic innego jak
szpinakowy omlet. Bardzo lubię omlety na śniadanie i dzisiaj usmażyłam sobie zielony omlet, który świetnie smakował z rumianymi
pieczarkami. Lubicie takie śniadanie ? Ja bardzo! uwielbiam smażyć omlety właśnie cieniutkie, żeby można je było zwinąć jak naleśniki. To fajne śniadanie zwłaszcza kiedy omlet jest świeżo usmażony. W tym
omlecie znajdzie
szpinak i
cheddar. Jeśli akurat nie macie
szpinaku to możecie dodać
koper,
natkę pietruszki czy
jarmuż. Przepis na zielony omlet
daje swobodną możliwości wyboru składników.
Składniki: na 4 porcje4
jajka2
białka3 łyżki
śmietanki½ łyżeczki
soli50 g
świeżego szpinaku40 g utartego
cheddarmasło do smażeniaDo podania250 g brązowych
pieczarek1 gałązka świeżego
rozmarynusól i
pieprz do smaku2
dymki ze
szczypioremczerwone
chili, opcjonalnie
sałata, mieszana
Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z
solą jajka,
białka i utarty
cheddar.
Masło rozpuść na patelni i usmaż 4 omlety o średnicy 20 cm. Smażenie zacznij od niskiej temperatury, a pod koniec lekko podkręć. Na drugiej patelni rozpuść
masło.
Pieczarki pokrój. Ja lubię duże kawałki, więc pokroiłam na ćwiartki. Zrumień
pieczarki w wysokiej temperaturze,
grzyby mają się smażyć, a nie dusić. Dopraw
solą i
pieprzem oraz świeżym
rozmarynem. Na każdy omlet nałóż porcję
pieczarek i
zwiń. Omlety podaj z
sałatą, posypane pokrojoną w piórka
dymką i ewentualnie
chili jeśli lubisz na ostro. Smacznego!