Wykonanie
Wiem, to raczej
pora na prezentację dania kolacyjnego a nie na śniadanie, ale akurat na tę godzinę jesteśmy zawsze umówieni na publikację w ramach grupy wspólnego gotowania. Wraz z Martynosią i Pelą przygotowałyśmy dania z wykorzystaniem 3 składników:
jajek,
pieczarek oraz
dymki. U mnie pewnie powiecie, że jest banalnie, ale to jest właśnie moja ulubiona jajecznica. A nauczył mnie ją robić nie kto inny tylko mój małżonek, który uwielbia
pieczarki. On nie przepada znowu za
cebulą, ale
dymka jest na pewno lepszym wyjściem z sytuacji.
Składniki na 2 porcje:2 łyżki
masła4 duże
jajka200 g
pieczarek2
cebule dymki ze
szczypiorem1/2 łyżeczki
majerankusól i
pieprz1.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Szczypior posiekać.2. Na rozpuszczonym
maśle podsmażyć
cebulę, dodać
pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut.3.
Jajka wybić do miski i delikatnie rozkłócić dodając
majeranek,
sól i
pieprz.4. Do podsmażonych
pieczarek wlać
jajka z
pieczarkami i smażyć ciągle mieszając.5. Gdy
jajka są ścięte w stopniu jakim preferujecie, zdjąć patelnię z palnika.6. Podawać natychmiast posypując porcje
szczypiorem.A jak Wy celebrowaliście Święto Pieczarki?