ßßß Cookit - przepis na Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Średnią patelnię (w moim przypadku o średnicy dna 20cm) ustawić na ogniu. Włożyć łyżkę-dwie masła. Gdy będzie się topić, dodać dymkę. Oprószyć ją solą, podsmażać chwilę na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Pieczarki posiekać w grube półplasterki, gdy cebulka się zeszkli, dorzucić je na patelnię. Zwiększyć minimalnie ogień, oprószyć pieczarki małą szczyptą soli, mieszać od czasu do czasu.
W tym czasie jajka wbić do miseczki bądź dzbanka, oprószyć solą, pieprzem, roztrzepać widelcem.
Gdy soki wyparują, pieczarki znacznie zmniejszą swoją objętość i się zrumienią, zdjąć z ognia. Julia Child mawiała, że nie ma nic gorszego niż zbyt mdłe nadzienie do omletów, więc trzeba je uważnie doprawić solą i pieprzem.
Nadzienie przełożyć do miseczki. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym tak, by pozostała natłuszczona, ale żeby nie było na niej żadnych pozostałości nadzienia.
Ustawić ją znów na umiarkowanie mocnym ogniu, dodać łyżkę-dwie masła. Gdy się roztopi i zagrzeje (ale nie zrumieni!), wlać jajka, rozlać je po całej powierzchni.
Po chwili potrząsnąć patelnią energicznie, tak, by ścięta część jajek nieco się zwinęła i wpuściła na swoje miejsce część nieściętą. Można też popodważać omlet drewnianą łyżką po bokach, wpuszczając nieściętą masę w miejsce podwiniętej.
Po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach spód powinien być już ścięty, a wierzch - przykryty bardzo cienką, soczystą, nie do końca ściętą masą. W tym momencie należy wyłożyć nadzienie, formując z niego grubszą linię idącą przez środek omletu. Zdjąć z ognia.
Nadzienie posypać szczypiorkiem. Jedno skrzydło omleta (to od strony uchwytu patelni) zarzucić z pomocą łopatki na nadzienie (Julia robiła to jeszcze bardziej fachowo!).
Przygotować talerz, chwycić patelnię i zsunąć z niej omlet na talerz w taki sposób, aby najpierw zjechało wolne skrzydło omleta, a na nie złożyło się - do góry nogami - nadzienie przykryte drugim skrzydłem.
Można jeszcze na talerzu omlet posmarować masłem, ale to już dla mnie za dużo :) Warto natomiast posypać go szczypiorkiem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2012/05/omlet-z-pieczarkami.html