Wykonanie
Prosiła się o wykonanie, a pomysł zaproponowany przez jednego z Czytelników brzmiał świetnie :-). Największym chyba problemem jest dokładne zmielenie
pistacji na
masło pistacjowe, a resztę już dobrze znacie - biała delikatna Pavlova i krem. Do kremu
pistacjowego dodaję ekstrakt
cytrynowy lub
wodę różaną by podkręcić jego smak :-). Krem
pistacjowy jest pyszny sam w sobie, razem z
bezą to już rarytas :-).Składniki:6
białek (z dużych
jajek, 1
białko o wadze 40 g)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Pavlova może popękać a jej środek może się lekko zapaść do środka tworząc zagłębienie na krem.Krem
pistacjowy:110 g
pistacji, obranych i niesolonych125 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudru125 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny lub 1 łyżka
wody różanej (lub więcej, do smaku)Dodatkowo:30 g
pistacji w słupkach do posypania
Pistacje umieścić w malakserze i rozpocząć miksowanie na najwyższych obrotach. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa -
masło pistacjowe.W misie miksera umieścić
serek mascarpone i
cukier puder. Ubić do puszystości. Dodać
masło pistacjowe i kontunuować ubijanie do połączenia się składników. Dodać ekstrakt z
cytryny lub
wodę różaną, zmiksować. W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę i wymieszać delikatnie z masą
pistacjową.Pavlovą przełożyć na paterę. Na górę wyłożyć krem
pistacjowy. Udekorować słupkami
pistacji.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Pretty Baked, przepis własny.