Wykonanie
Wymyśliłam sobie
bezy orzechowe z kremem o smaku
kawy oraz słodko-słonym
sosem karmelowym. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy to aby nie za dużo szczęścia na raz. Ostatecznie więc, zamiast
orzechowych, zrobiłamy klasyczne
bezy francuskie. Reszta pozostała bez zmian. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Beziki wyszły naprawdę przepyszne.
Składniki:
Bezy:4
białka - w temperaturze pokojowej125g drobnego
cukru125g
cukru pudruKrem:250ml
śmietany kremówki250g
mascarpone3 łyżki
cukru pudru4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej
kawy lub 2-3 łyżeczki
kawy instant rozpuszczone w łyżce wrzątkuSłony karmel:200g
cukru2 łyżki
wody120ml
śmietany min. 12%1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Bezy:
Białka z dodatkiem
soli zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miskera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać
cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z
cukrem pudrem. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły
spody. Blachę wkładamy do nagrzanego do 120C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim
bezy na co najmniej kilka godzin.Krem:
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z
mascarpone. Dodajemy
kawę mieloną lub wlewamy ostudzony
kawowy napar. Całość mieszamy.Słony karmel:Do garnuszka wsypujemy
cukier. Zalewamy
wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż
cukier sie roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy
śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy
sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.Finał:Na bezach przeznaczonych na
spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy
sosem karmelowym.
Życzę Wam smacznego!:-)