ßßß Cookit - przepis na Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne, mega kremowe o idealnej konsystencji. Jedne z lepszych jakie jadłam o mocnym wyczuwalnym smaku pistacji, których nie sposób pomylić z niczym innym. Przepis znaleziony na blogu Domi w kuchni z moimi minimalnymi zmianami. Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki:
250g serka mascarpone
100g pistacji solonych (!) zmielonych + garść grubo posiekanych (to jest ok.250g pistacji w łupinkach)
50ml śmietany kremówki 30-36%
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20-30 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować. Do masy jajecznej dodajemy serek i śmietane i miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane pistacje i również miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Mozna również lody przygotować bez użycia maszyny. W tym celuprzelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/lody-pistacjowe.html