Wykonanie
Fantastyczne, mega kremowe o idealnej konsystencji. Jedne z lepszych jakie
jadłam o mocnym wyczuwalnym smaku
pistacji, których nie sposób pomylić z niczym innym. Przepis znaleziony na blogu Domi w kuchni z moimi minimalnymi zmianami. Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki:250g
serka mascarpone100g
pistacji solonych (!) zmielonych + garść grubo posiekanych (to jest ok.250g
pistacji w łupinkach)50ml
śmietany kremówki 30-36%3
jajkaszczypta
soli4 łyżki
cukruSerek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20-30 min.
Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Żółtka oddzielić od
białek. Kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka ubić na parze z
cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Wyjąć
mascarpone z zamrażalki i zmiksować. Do masy jajecznej dodajemy
serek i
śmietane i miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane
pistacje i również miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do
lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Mozna również
lody przygotować bez użycia maszyny. W tym celuprzelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia. Smacznego :)