Wykonanie
Semifreddo to bardzo dobry, mrożony, włoski deser. Najczęściej podawany on jest z
owocami (
maliny,
truskawki), jednak ze względu na
porę roku, proponuję wersję
pistacjową, o przyjemnym słono-słodkim smaku. Deser ma tylko jedną drobną wadę – mało ciekawy kolor. Jeśli komuś on bardzo przeszkadza, można dodać do deseru odrobinę zielonego
barwnika spożywczego.5
jajek250 g
serka mascarpone150 g
cukru200 g
pistacji solonych w skorupkach
Pistacje rozłupujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej pasty. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy z 80 gramami
cukru.
Żółtka ucieramy na parze z pozostałym
cukrem, aż masa zgęstnieje i
zrobi się puszysta. Następnie mieszamy utarte
żółtka z pastą
pistacjową oraz
serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy ubite
białka i dokładnie mieszamy. Mieszaninę rozlewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Deser trzeba zjeść zaraz po podaniu, gdyż w przeciwnym razie się roztopi.