ßßß
Cookit - przepis na Deser z białą czekoladą i pistacjami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Deser z białą czekoladą i pistacjami
Składniki
Czekolada
Śmietana kremówka
Cukier
Jajko
Pistacje
Syrop klonowy
Wykonanie
Nie przepadam za
białą czekoladą
, ale moi bliscy ją lubią. Ja używam jej wyłącznie do przyrządzania
słodyczy
i deserów. Dobrze łączy się ona z
bitą śmietaną
,
serkiem mascarpone
,
orzechami
laskowymi,
pistacjami
czy
sosem malinowym
. Jak dla mnie
biała czekolada
jest za słodka, dlatego też bardzo często przełamuję jej smak czymś kwaśnym lub słonym. Tym razem przygotowałam płynny deser na zimno z dodatkiem
pistacji
.100 g
białej czekolady
170 g
śmietany kremówki
36%20 g
cukru
1
jajko
pistacje
syrop klonowy
Śmietanę
ubijamy z
cukrem
.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli
wodnej
. Gdy jest płynna dodajemy
jajko
i dokładnie mieszamy (tak by
jajko
się nie ścięło). Gotujemy na parze przez około 5 minut po czym zestawiamy z kuchenki. Kiedy masa lekko ostygnie zaczynamy ją łączyć z
bitą śmietaną
. Deser rozlewamy do miseczek i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (deser jest dość płynny). Przed podaniem przyozdabiamy
solonymi
pistacjami
i skrapiamy
syropem klonowym
.
Źródło:
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/deser-z-biala-czekolada-i-pistacjami
Przepisy powiązane
Lody pistacjowe
Suflet czekoladowy
Ciasto z białą truflą
Czekoladowy Parafit
TORT CZEKOLADOWO-PISTACJOWY Z MALINAMI
Składniki powiązane (0)