Wykonanie
By MagicPot, 1 grudnia 2015
Czekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta.
Czekoladowy Parafit to coś na wzór
lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej
cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia
śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej.Pomysł na przygotowanie
czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny polecenia.500ml
śmietanki 30%dwa
jajka4 łyżki
cukrujedną szklankę drobno pokruszonych
orzechów:
pisatcji i
migdałów150g drobno posiekanej
gorzkiej czekolady dobrej jakości – ja użyłam
czekolady przeznaczonej do przygotowywania polewSkładniki na polewę:
Czekoladowy Parafitjedno
jajko2 łyżki dobrej jakości
kakaa2 łyżki
cukru3 łyżki
mleka lub możecie przygotować polewę zgodnie z przepisem na Polewę z prawdziwej
czekolady .Do przygotowania
czekoladowego parafitu będzie potrzebna odpowiednia forma. Ja użyłam formę o wymiarach 23cm x 13cm i wysokości 8cm. Jeżeli użyjecie mniejszej formy to
czekoladowy parafit nie zmieści się w formie a jeżeli za dużą formę to parafit wyjdzie Wam płaski.Formę wykładamy folią spożywczą, tak był z każdej strony wystawało po kilka centymetrów folii po za formę.Następnie na patelni prażymy
orzechy pistacji – możecie je trochę wcześniej pokruszyć i pokruszone
orzechy migdała. Po uprażeniu
orzechów odstawiamy je na bok do ostygnięcia.Kruszymy
czekoladę na drobne kawałki.Następnie do rondelka wlewamy pół szklanki
śmietanki 30% i gotujemy. Gdy
śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pokruszoną
czekoladę i ucieramy aż uzyskamy jednolitą i gładką masę i odstawiamy na bok do ostygnięcia.Następnie w misce ucieramy
jajka wraz z
cukrem na puszystą masę i dodajemy do niej przestudzoną masę
czekoladowo –
śmietanową. Dokłądnie mieszamy skłądniki i odstawiamy.Pozostałą
śmietanę ubijamy na
bitą śmietanę i następnie delikatnie łączymy z masą
czekoladowo –
śmietanową i dosypujemy uprażone
orzechy – ważne by zarówno masa jak i
orzechy były przestudzone, tak więc warto do każdego etapu prac zabieraćsię, gdy poszczególne składniki są chłodne / w temperaturze pokojowej.Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i zakrywamy parafit wystającymi brzegami folii i wstawiamy na całą noc do zamrażalnika.Następnego dnia mieszamy skłądniki na polewę zgodnie z podanymi powyżej składnikami na zimno lub możecie przygotować polewę z prawdziwej
czekolady i odstawiacie do ostygnięcia – polewa nie może być ciepła, jej maksymalna dopuszczalna temperatura nie powinna przekroczyć tzw. „pokojowej”.Gdy polewa będzie przestudzona wyciągamy
czekoladowy parafit z zamrażalnika a następnie z formy i oblewamy polewą i zdobimy np. drobno posiekanymi
orzechami pistacji i
migdałów. Teraz parafit można włożyć ponownie do zamrażalnika na dwie godziny lub od razu skosztować.Przechowywanie:
Czekoladowy Parafit musi być przechowywany w zamrażalniku.Smacznego!Polecam przepisy na inne desery, ciasta….