ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy Parafit

Czekoladowy Parafit

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 1 grudnia 2015
Czekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta.
Czekoladowy Parafit to coś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej.
Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny polecenia.
500ml śmietanki 30%
dwa jajka
4 łyżki cukru
jedną szklankę drobno pokruszonych orzechów: pisatcji i migdałów
150g drobno posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości – ja użyłam czekolady przeznaczonej do przygotowywania polew
Składniki na polewę: Czekoladowy Parafit
jedno jajko
2 łyżki dobrej jakości kakaa
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka lub możecie przygotować polewę zgodnie z przepisem na Polewę z prawdziwej czekolady .
Do przygotowania czekoladowego parafitu będzie potrzebna odpowiednia forma. Ja użyłam formę o wymiarach 23cm x 13cm i wysokości 8cm. Jeżeli użyjecie mniejszej formy to czekoladowy parafit nie zmieści się w formie a jeżeli za dużą formę to parafit wyjdzie Wam płaski.
Formę wykładamy folią spożywczą, tak był z każdej strony wystawało po kilka centymetrów folii po za formę.
Następnie na patelni prażymy orzechy pistacji – możecie je trochę wcześniej pokruszyć i pokruszone orzechy migdała. Po uprażeniu orzechów odstawiamy je na bok do ostygnięcia.
Kruszymy czekoladę na drobne kawałki.
Następnie do rondelka wlewamy pół szklanki śmietanki 30% i gotujemy. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i ucieramy aż uzyskamy jednolitą i gładką masę i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Następnie w misce ucieramy jajka wraz z cukrem na puszystą masę i dodajemy do niej przestudzoną masę czekoladowośmietanową. Dokłądnie mieszamy skłądniki i odstawiamy.
Pozostałą śmietanę ubijamy na bitą śmietanę i następnie delikatnie łączymy z masą czekoladowośmietanową i dosypujemy uprażone orzechy – ważne by zarówno masa jak i orzechy były przestudzone, tak więc warto do każdego etapu prac zabieraćsię, gdy poszczególne składniki są chłodne / w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i zakrywamy parafit wystającymi brzegami folii i wstawiamy na całą noc do zamrażalnika.
Następnego dnia mieszamy skłądniki na polewę zgodnie z podanymi powyżej składnikami na zimno lub możecie przygotować polewę z prawdziwej czekolady i odstawiacie do ostygnięcia – polewa nie może być ciepła, jej maksymalna dopuszczalna temperatura nie powinna przekroczyć tzw. „pokojowej”.
Gdy polewa będzie przestudzona wyciągamy czekoladowy parafit z zamrażalnika a następnie z formy i oblewamy polewą i zdobimy np. drobno posiekanymi orzechami pistacji i migdałów. Teraz parafit można włożyć ponownie do zamrażalnika na dwie godziny lub od razu skosztować.
Przechowywanie: Czekoladowy Parafit musi być przechowywany w zamrażalniku.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne desery, ciasta….
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/01/czekoladowy-parafit