ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe serce z kremem orzechowym

Czekoladowe serce z kremem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Wiem, że to już kilka dni po Walentynkach, ale tak sobie myślę, że to przecież nie musi oznaczać roczną przerwę w serduchowych wypiekach, zwłaszcza, że sprawiają Komuś mnóstwo radości... :) Poza tym jest to najprostsze ciasto na świecie i przygotowuje się je błyskawicznie.
Ciacho czekoladowe z aromatem migdałów, przełożone kremem orzechowym - robione o 6:00 rano, więc krem był ze słoiczka, żeby ciacho było gotowe jeszcze przed poranną kawą ;)Oblane słodką polewą i wykończone prażonymi migdałami...
Jak smakuje? Jeszcze nie wiem...Idę właśnie zrobić słodką pobudkę ;)
Składniki na ciasto:
225 g miękkiego masła
225 g cukru
350 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
25 g mlecznej czekolady
25 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek śmietanki kremówki
Dodatkowo:
garść prażonych migdałów
3 łyżki kremu orzechowego - ja użyłam czekoladowo-orzechowego kremu z Lidla (takiego na kanapki ;))
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto ucieramy na gładką masę. Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem - chyba, że tak jak ja używacie silikonowej, wtedy nie trzeba jej natłuszczać - i wygładzamy wierzch (wymiary foremki prostokątnej to ok. 33x23). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto już nam wystygnie przekrawamy i przekładamy kremem orzechowym.
Polewa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy kawałki czekolad, cukier i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną polewą oblewamy ciasto.
Na suchej patelni na małym ogniu prażymy płatki migdałowe i wykańczamy nimi nasze dzieło.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/02/czekoladowe-serce-z-kremem-orzechowym.html