Wykonanie
Wiem, że to już kilka dni po Walentynkach, ale tak sobie myślę, że to przecież nie musi oznaczać roczną przerwę w serduchowych wypiekach, zwłaszcza, że sprawiają Komuś mnóstwo radości... :) Poza tym jest to najprostsze ciasto na świecie i przygotowuje się je błyskawicznie.Ciacho
czekoladowe z aromatem
migdałów, przełożone kremem
orzechowym - robione o 6:00 rano, więc krem był ze słoiczka, żeby ciacho było gotowe jeszcze przed poranną
kawą ;)Oblane słodką polewą i wykończone prażonymi
migdałami...Jak smakuje? Jeszcze nie wiem...Idę właśnie zrobić słodką pobudkę ;)Składniki na ciasto:225 g miękkiego
masła225 g
cukru350 g
mąki pszennej4 łyżki
kakao4
jajka4 łyżki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu migdałowegoSkładniki na polewę:25 g
mlecznej czekolady25 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudru5 łyżek
śmietanki kremówkiDodatkowo:garść prażonych
migdałów3 łyżki kremu
orzechowego - ja użyłam
czekoladowo-
orzechowego kremu z Lidla (takiego na kanapki ;))
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto ucieramy na gładką masę. Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem - chyba, że tak jak ja używacie silikonowej, wtedy nie trzeba jej natłuszczać - i wygładzamy wierzch (wymiary foremki prostokątnej to ok. 33x23). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia.Gdy ciasto już nam wystygnie przekrawamy i przekładamy kremem
orzechowym.
Polewa:W małym rondelku podgrzewamy
śmietankę, dodajemy kawałki
czekolad,
cukier i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną polewą oblewamy ciasto.Na suchej patelni na małym ogniu prażymy
płatki migdałowe i wykańczamy nimi nasze dzieło.Smacznego! ;)