Wykonanie
Czekolada,
maliny i
pistacje...same pyszne rzeczy ;) Jednak nie mam pojęcia co poszło nie tak, że ciasto pięknie wyrosło a
potem opadło. Założę się, że to moja
wina, dlatego muszę odszukać przyczynę niepowodzenia i opiszę w późniejszym czasie o co chodziło. Jeżeli Wy znajdziecie sposób na rozwiązanie tej zagadki
dajcie znać. Bo mimo wszystko polecam, jednak już bez przełożenia
śmietaną, bo smak samego ciasta zniewala. Pieczone bez
mąki, z samych
pistacji nie może nie być smaczne.Na całość zużywa się 3 tabliczek
czekolady, więc uwierzcie mi, że endorfiny szaleją;)Składniki na ciasto:150 g
gorzkiej czekolady150 g miękkiego
masła150 g
pistacji zmielonych150 g
cukru6
jajekpołówka
cytrynyszczypta
soliWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. 50 g
cukru zmielić, dodać do
pistacji.
Masło utrzeć z mieszanką
pistacjowo-
cukrową i z kolejnymi 50 g
cukru zwykłego. Dodawać po 1
żółtku mieszając pulsacyjnie. Następnie wlewać strumieniem przestudzoną
czekoladę ciągle ubijając.Wnętrze miski przetrzeć połówką
cytryny, umieścić w niej
białka ze szczyptą
soli i ubijać, aż piana będzie formować się w miękkie pagórki. Wtedy dosypywać ostatnie 50 g
cukru i ubijać do sztywności.Jedną łyżkę piany dodać do masy czekoladowej i zmiksować, dla rozluźnienia struktury. Następnie (co wydało mi się trochę
dziwne, ale skoro Nigella tak pisze...) ciasto dodawać w 3 partiach do piany mieszając do połączenia.Wyciągnąć dno tortownicy i odrysować na papierze do pieczenia. Wyciąć kółko i wyłożyć nim dno tortownicy. Boki wysmarować
masłem. Piec w 190 st. C przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C piec aż patyczek wsadzony ciasto będzie suchy. Ciasto wyciągnąć i ostudzić. Wyciągnąć po 15 minutach z tortownicy. Po przestudzeniu obrócić go do góry nogami i ściągnąć papier do pieczenia z dna. Polecam zostawić tak ciasto, żeby ciasto z góry było ładne i równe.Co do
śmietany, którym jest przełożone, to osobiście nie polecam, bo zagłusza to smak ciasta. Ewentualnie możecie przy podaniu kłaść przy każdym kawałku kleks
bitej śmietany, ale niekoniecznie.Polewa:150 g
gorzkiej czekolady150 ml
śmietany kremówkiCzekoladę wraz ze
śmietaną umieścić w misce włożonej go garnka z gotującą się
wodą, tak, żeby miska nie miała styku z
wodą. Podgrzewać do połączenia składników mieszając. Po osiągnięciu kremowej konsystencji ściągnąć z ognia i wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spłynąć, a później lekko wygładzając.Dekoracja:kilka
pistacji posiekanychkubek
malinMaliny ułożyć wokół brzegów, a środek posypać
pistacjami.Smacznego!