Wykonanie
Sezam i
pistacje to cudowna kombinacja. Sprawdza się nie nie tylko w orientalnych deserach. Można ją wykorzystać również przygotowując wielkanocne serniki czy mazurki.Mazurek z kremem
sezamowym i
pistacjami – przepis:250 g
mąki pszennej150 g
masła40 g + 40 g
cukru1 czubata łyżka
jogurtu greckiego1
jajkoszczypta
soli2-3 duże łyżki czarnego
sezamu150 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 30%5-6 dużych łyżek tahini
pistacje1 łyżeczka
wody różanejDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier (40 g), szczyptę
soli, dodajemy też
jajko, drobno posiekane
masło,
jogurt grecki oraz czarny
sezam. Szybko wygniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jedną dużą tortownicę (28 cm) lub 5 małych (11 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rąk rozkładamy ciasto w formach, następnie dziurkujemy je widelcem i wstawiamy na 17-23 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu studzimy
spody. Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy
cukier (40 g) i ubijamy. Kiedy
śmietana jest ubita dodajemy tahini,
wodę różaną i
mascarpone . Miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Przed podaniem nakładamy masę na ostudzony spód. Wierzch posypujemy posiekanymi
pistacjami, możemy też dodać czarny
sezam.