Wykonanie
25 marca, 2015 by Magdalena Tomaszewska-BolałekTęskniącym za słońcem polecam mazurka z kumkwatami i
gorzką czekoladą.250 g
mąki pszennej150 g
masła40 g + 40 g
cukru1 czubata łyżka
jogurtu greckiego1
jajkoszczypta
soli150 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250-300 g kumkwatów
gorzka czekoladaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier (40 g), szczyptę
soli, dodajemy też
jajko, drobno posiekane
masło oraz
jogurt grecki. Szybko wygniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jedną dużą tortownicę (28 cm) lub 5 małych (11 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rąk rozkładamy ciasto w formach, następnie dziurkujemy je widelcem i wstawiamy na 17-23 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu studzimy
spody. Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy
cukier (40 g) i ubijamy. Kiedy
śmietana jest ubita dodajemy ekstrakt
waniliowy i
mascarpone . Miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Przed podaniem nakładamy masę na ostudzony spód. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki kumkwaty i posypujemy kawałkami
gorzkiej czekolady. Kumkwaty
jada się ze skórką, dlatego trzeba je dobrze umyć.
Podobne wpisyMazurek z kremem
kakaowym i
orzechami pecan – Wielkanoc 2015Mazurek z kremem
sezamowym i
pistacjami – Wielkanoc 2015Mazurek z kremem
waniliowym i
wiśniami w
syropie – Wielkanoc 2015Mazurek z kremem z
mascarpone,
jajkami czekoladowymi i czarnym
sezamemMazurek z kremem z
mascarpone,
migdałami i
czekoladą