ßßß
Cookit - przepis na KuchniokracjaKuchniokracja
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
KuchniokracjaKuchniokracja
Składniki
Jogurt grecki
Jajko
Sól
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Kakao
Orzechy pecan
Czekolada gorzka
Cukier
Masło
Mąka pszenna
Wykonanie
W tym roku stawiam na lekkie, ciekawe mazurki z kremem na bazie
bitej śmietany
i
serka mascarpone
.Na początku coś dla miłośników
czekolady
i
orzechów
.Mazurek z kremem
kakaowym
i
orzechami pecan
– przepis:250 g
mąki pszennej
150 g
masła
40 g + 40 g
cukru
1 czubata łyżka
jogurtu greckiego
1
jajko
szczypta
soli
150 g
serka mascarpone
250 ml
śmietany kremówki 30%
3 duże łyżki
kakao
orzechy pecan
gorzka czekolada
Do miski wsypujemy
mąkę
,
cukier
(40 g), szczyptę
soli
, dodajemy też
jajko
, drobno posiekane
masło
oraz
jogurt grecki
. Szybko wygniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jedną dużą tortownicę (28 cm) lub 5 małych (11 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rąk rozkładamy ciasto w formach, następnie dziurkujemy je widelcem i wstawiamy na 17-23 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu studzimy
spody
. Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy
cukier
(40 g) i ubijamy. Kiedy
śmietana
jest ubita dodajemy
kakao
i
mascarpone
. Miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Przed podaniem nakładamy masę na ostudzony spód. Na wierzchu układamy
orzechy pecan
i posypujemy kawałkami
gorzkiej czekolady
.
Źródło:
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/mazurek-z-kremem-kakaowym-i-orzechami-pecan-wielkanoc-2015
Przepisy powiązane
Mazurek z kumkwatem i gorzką czekoladą – przepis:
KuchniokracjaKuchniokracja
Tort czekoladowo-pomarańczowy…
suflet z płynną czekoladą "lawa"
W muszelkach :)
Składniki powiązane (0)