Wykonanie
Torty i torciki robię raczej rzadko, bo jakoś nie mam do nich ręki. Bardziej zresztą cieszą mnie „zwykłe”, codzienne wypieki i zapach
chleba w domu, najlepiej takie, które nie wymagają wiele pracy i, co najważniejsze, można je zjeść od razu ;) Są jednak takie dni, gdy jedynym ratunkiem jest kawałek
tortu ;) Najlepiej
czekoladowego oczywiście :)Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort w nieco świątecznej odsłonie, bo łączący ze sobą
czekoladę oraz
pomarańcze – dwa przysmaki, które od dziecka kojarzą mi się z Gwiazdką. Mimo tego możecie jednak cieszyć się nim cały rok i z powodzeniem podać go gościom choćby po niedzielnym deserze.Całość jest prosta i bardzo smaczna. Dwa blaty
czekoladowe z delikatną nutką
pomarańczy przełożyłam kremem z
białej czekolady z dodatkiem soku oraz
skórki pomarańczowej. Wszystko stonowane, ale nie mdłe. Myślę, że Wam posmakuje :)Polecam :)* inspiracją był przepis na piernik
czekoladowy z książki „Ciasta na każdą okazję”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g
gorzkiej czekolady 70%
kakao100g niesolonego
masła6 dużych jajszczypta
soli1 szklanka
cukrusok z 1
pomarańczy (dodałam też łyżkę domowego ekstraktu
pomarańczowego)1 szklanka
mąki pszennejNa krem:200g
białej czekolady500ml
śmietany kremówki250g
serka mascarponeskórka otarta z
pomarańczy plus 3 – 4 łyżki sokuNasączenie:mocna słodka
herbata – sama, z dodatkiem
syropu korzennego, jeśli chcecie podać tort jako świąteczny deser lub z 2 – 3 łyżkami
likieru pomarańczowegoDodatkowo:wiórki
czekoladowe, kandyzowana skórka lub plastry
pomarańczy (jak w serniku
pomarańczowym) do dekoracjiWykonanie:Najlepiej zacząć od przygotowania kremu.
Czekoladę posiekaj drobno i włóż do miseczki. Kremówkę zagotuj i gorącą zalej
czekoladę. Odczekaj chwilę, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, po czym włóż na około 3 – 4 godziny (lub całą noc) do lodówki.
Czekoladę posiekaj, wsyp do żaroodpornej miseczki, dodaj pokrojone
masło i roztop wszystko razem nad rondelkiem z wrzącą
wodą. Przestudź.
Żółtka ucieraj z
cukrem, aż masa będzie jasna i napowietrzona. Dodaj sok z
pomarańczy oraz
mąkę i zmiksuj krótko.Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo roztopioną
czekoladę z
masłem.
Białka ubij z
solą na sztywną pianę i dodaj w
trzech porcjach do masy czekoladowej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie szpatułką, zanim dodasz kolejną.Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z formy i wystudź na kratce. Jeżeli urośnie z górką, można ją ściąć i wykorzystać do dekoracji
tortu lub zostawić na później i dodać do
cake pops lub bajaderek .Podczas gdy ciasto stygnie, dokończ krem. Wlej wystudzoną kremówkę z
czekoladą do misy miksera, dodaj
mascarpone, skórkę oraz sok z
pomarańczy i ubij na sztywno.Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż pierwszy z nich na paterze i nasącz. Posmaruj mniej więcej 1/3 kremu
pomarańczowego i przykryj drugim blatem
czekoladowym. Nasącz ponownie i wyłóż resztę kremu, pokrywając nim wierzch i boki
tortu.Wierzch udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kandyzowanymi
pomarańczami.Schłodź w lodówce przez kilka godzin.Smacznego :)