Wykonanie
Rozpustne tartaletki, bo nie tylko z
czekoladą, ale i z karmelem oraz prażonymi
orzechami. Inspirowałam się tym przepisem, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Spód z
ciastek zastąpiłam
spodem z ciasta z dodatkiem
kakao, karmel zrobiłam bardziej wyrazisty, używając
cukru trzcinowego jasnego oraz ciemnego, a pekany zastąpiłam
orzechami włoskimi. Prażenie
orzechów jest tutaj bardzo ważne, bo właśnie dzięki temu procesowi wydobywa się ich cudowny smak i aromat. Zamiast jednej dużej tarty zrobiłam 4 mniejsze.Czasochłonne, ale warte zachodu. Polecam.Ciasto (składniki na 4 małe foremki do tart o średnicy 10 cm lub dużą o średnicy 23 cm):220 g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżka drobnego
cukru2 łyżki
kakao115 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 duże
jajko2 łyżki
śmietany kremówkiMąkę,
sól,
cukier i
kakao umieścić w misie malaksera. Dodać
masło i obrócić pulsacyjnie 12-15
razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony
chleb. Dodać
masło oraz
śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować wałek i podzielić go na 4 części (w przypadku mini tart). Każdy kawałek lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić foremki, dociskając do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć. Nakłuć
spody widelcem i ponownie schować do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone
spody wyłożyć folią aluminiową, obciążyć, np.
fasolą lub
ryżem. Piec ok. 8-10 minut, aż brzegi będą wyglądały na suche. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 4-6 minuty, aż środek wyschnie. Pozostawić do wystygnięcia.Karmel:115 g
masła1/2 szklanki jasnego
cukru trzcinowego Demerara1/2 szklanki ciemnego
cukru trzcinowego Muscovado1/2 szklanki
śmietany kremówki 30 %W garnku z grubym dnem połączyć wszystkie składniki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 7-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia.Dodatkowo:150 g
czekolady gorzkiej (użyłam takiej o zawartości
kakao 64 %)150 g
czekolady mlecznej (zmieszałam 100 g
mlecznej i 50 g gorzkiej)150 g uprażonych
orzechów włoskich (10 minut w piekarniku w temperaturze 170 ° C), kilka kawałków odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Rozlać na upieczone i wystudzone
spody. Posypać posiekanymi
orzechami i odstawić do zastygnięcia.Następnie przestudzony karmel wylać na
orzechy i ponownie odstawić do zastygnięcia.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, polać na zastygnięty karmel i posypać pozostałymi
orzechami. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Życzę smacznego!