Wykonanie
Tydzień temu odwiedzili nas nasi przyjaciele. Nie miałam żadnych pomysłów na coś słodkiego dla dzieci. Kiedy poprosiłam Was o pomoc, padło kilka podpowiedzi. Najpierw miałam zrobić śmietanowiec z
biszkoptami i
galaretkami . Nie miałam jednak ani kremówki, ani
galaretek. Pomyślałam więc, że ptysie to będzie to. W końcu kremówkę mogłam kupić następnego dnia, a ubicie jej zajmuje dosłownie chwilę. Dzieciom i nie tylko im, ptysie smakowały. Przepis ze strony BBC .
Składniki:250 ml
wody100 g
masła125 g
mąki pszennejszczypta
soliszczypta drobnego
cukru4 średnie
jajka400 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruWykonanie:Zagotowujemy
wodę w rondelku. Dodajemy
masło i podgrzewamy, aż się rozpuści.
Mąkę przesiewamy z
solą i
cukrem. Wsypujemy energicznym ruchem do wrzącej
wody z
masłem. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów garnka. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozbijamy i mieszamy. Stopniowo dodajemy je do ostudzonego ciasta, za każdym razem dokładnie mieszając całość. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy
okręgi o średnicy około 5 cm w odstępach 2 - 3 cm. Piekarnik skrapiamy
wodą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Ptysie mają się zarumienić i urosnąć.Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce.Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem. Nadziewamy ptysie. Możemy użyć do tego szprycy lub przekroić ptysie na pół o włożyć do środka ubitą
śmietanę.