ßßß Cookit - przepis na Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Tydzień temu odwiedzili nas nasi przyjaciele. Nie miałam żadnych pomysłów na coś słodkiego dla dzieci. Kiedy poprosiłam Was o pomoc, padło kilka podpowiedzi. Najpierw miałam zrobić śmietanowiec z biszkoptami i galaretkami . Nie miałam jednak ani kremówki, ani galaretek. Pomyślałam więc, że ptysie to będzie to. W końcu kremówkę mogłam kupić następnego dnia, a ubicie jej zajmuje dosłownie chwilę. Dzieciom i nie tylko im, ptysie smakowały. Przepis ze strony BBC .
Składniki:
250 ml wody
100 g masła
125 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta drobnego cukru
4 średnie jajka
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę w rondelku. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem. Wsypujemy energicznym ruchem do wrzącej wody z masłem. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów garnka. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozbijamy i mieszamy. Stopniowo dodajemy je do ostudzonego ciasta, za każdym razem dokładnie mieszając całość. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy okręgi o średnicy około 5 cm w odstępach 2 - 3 cm. Piekarnik skrapiamy wodą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Ptysie mają się zarumienić i urosnąć.Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Nadziewamy ptysie. Możemy użyć do tego szprycy lub przekroić ptysie na pół o włożyć do środka ubitą śmietanę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Ptysie-z-bita-smietana.html