Wykonanie
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak. Ciasto przypomina nasze ptysie, ale różni się sposobem przygotowania. Hiszpanie serwują je na ciepło, zwykle w
porze śniadania, wraz z gorącym sosem
czekoladowym, a ja najbardziej lubię churros w towarzystwie
bitej śmietany.
Składniki na 10-12 sztuk:200g
mąki pszennej250 ml
wody60g
masła2
jaja2 łyżki
cukruszczypta
soliolej do smażenia
cukier lub
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy
masło,
cukier i
sól. Zagotowujemy aż
masło się nam rozpuści. Wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Zdejmujemy naczynie z ognia i wbijamy 1
jajo. Mieszamy i dodajemy kolejne. Korzystając z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskamy porcje ciasta na rozgrzany
olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe churros wyjmujemy, odsączamy z
oleju i podobnie jak pączki, czy
faworki układamy na papierowych ręcznikach, które pochłoną resztę tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy drobnym
cukrem lub
cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego!