Wykonanie
Churros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.
Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych
faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu.Churros - Składniki:Ciasto:4
jajka100 g
masłaszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliłyżka
cukrułyżka
wódkicukier puder do posypania
olej do smażeniaChurros - Sposób przygotowania:Ciasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem po czym wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy
cukier oraz
alkohol i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka).Na przygotowanie churros są dwa sposoby:
Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany
olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.Drugi natomiast to przygotowanie
churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie.Wtedy papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty i delikatnie smarujemy
olejem.Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papierze do pieczenia "paluszki" lub inne kształty - u mnie np. w kształcie litery "S".Na rozgrzany
olej wykładamy papier z "narysowanymi" formami - papierem do góry.Gdy churros podsmażą się, ostrożnie ściągamy papier, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów.Gotowe przekąski oprószamy
cukrem pudrem.Podajemy z sosem
czekoladowym lub innym ulubionym, np.
toffi,
truskawkowym lub nawet z Nutellą.