Wykonanie
Dzisiaj Tłusty Czwartek, z tej okazji mam dla Was przepis na przekąskę, która wyjątkowo mi zasmakowała. To hiszpańskie churros. Są łatwe w wykonaniu, a smakują wyśmienicie. Podaje się je z sosem
czekoladowym lub zajada posypane
cukrem pudrem lub mieszanką
cukru pudru i
cynamonu. Przepis podaję w niezmienionej formie, ponieważ takie są najlepsze. Zapraszam!inspiracja

SKŁADNIKI: (na duży talerz)- 250 ml
wody- 30 g
masła- 2 łyżki
cukru- szczypta
soli- 200 g
mąki pszennej- 2
jajka-
cukier puder do posypania-
olej do głębokiego smażenia (można użyć
smalcu)PRZYGOTOWANIE:
Wodę,
masło,
cukier oraz
sól umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia. Teraz do masy dodajemy
jajka i dobrze miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Masę wyciskamy nad garnkiem bezpośrednio do tłuszczu przecinając poszczególne kawałki natłuszczonymi nożyczkami. Smażymy na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!Rada: churros najlepiej smakują świeże, wtedy są chrupiące i mięciutkie w środku.
