Wykonanie
21 stycznia 2015Pączki wiedeńskieSkładniki:( Na ok. 15 sztuk średniej wielkości pączków)1,5 szklanki
wody150 g
masła1/2 łyżeczki
soli1,5 szklanki
mąki pszennej4
jajkaolej do głębokiego smażeniapapier do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wodę z
masłem i
solą zagotować. Dodać do garnka powoli
mąkę ucierając szybkim ruchem aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ścianek. ( będzie bardzo gęste). Zdjąć z ognia , dodawać po jednym
jajku miksując ciasto na najwyższych obrotach.Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty .Do szprycy nałożyć ciasto , wyciskać je na przygotowany papier tworząc dowolny kształt pączkówGotowe pączki wrzucić na rozgrzany
olej papierem do wierzchu. Gdy papier się odklei od razu go usunąć. Pączki przekręcić na drugą stronę smażyć na złoty kolor.Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową , osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Posypać obficie
cukrem pudrem.SmacznegoPost navigation← Delikatne
polędwiczki wypełnione
pastą jajeczną w serowej panierce. Pomysły na niedzielny , rodzinny obiad.Zdrowe pierogi z
kaszą gryczaną i
białym serem które polubiła moja 20mies. córka z czego jestem bardzo zadowolona.Pomagała mi przy ich zrobieniu i sam farsz jadła łyżeczką. Ciasto jest delikatne i nie skleja się dzięki zaparzeniu
mąki i dodaniu całego
jajka. →